2018

09.09 - 10.11

MEASUREMENTS 

Pep Agut

Art & Language

Mel Bochner

Nathalie Brevet_Hughes Rochette

Stanley Brouwn

Marc Buchy

Martin Creed

Lieven De Boeck

Angela Detanico & Rafael Lain

sther Ferrer

Fred Forest

Michel François

Hamish Fulton

Mark Geffriaud

Marco Godinho

Alexander Gutke

Hans Haacke

Michael Johansson

LAb[au]

Jan Robert Leegte

Rokko Miyoshi

Claire Morel

OMA / Rem Koolhaas

Roman Ondak

Rafaël Rozendaal

Christophe Terlinden

Ignacio Uriarte

Pep Vidal

     Co-curatorship: Société

                            +
     Chistophe Veys

06 - 09.09

Zat  09.09

Zon 13.10

Zat 10.11

11 am - 7 pm

11 am - 3 pm

 

8 pm
 

8 pm

Brussels Gallery Weekend

Brunch opening

Brunch opening

Nocturne

Sluitingsfeest

De meter, de kilogram, de seconde,… zijn drie van de zeven basis eenheden van het International Systeem dat pas sinds 1971 volledig in gebruik is, en waarvan de fysieke eenheden afgeleid kunnen worden. Ze tonen onze relatie tot de wereld en structureren onze waarneming. Als conventie belichamen ze de standaardisatie van onze moderne samenleving.

Deze eenheden maken intrinsiek deel uit van alle kunstwerken, maar het is slechts sinds de Conceptuele Kunst dat ze zowel ‘inhoud’ als ‘artistieke uitdrukking’ zijn geworden. Voorgesteld als zelfreferentiële uitspraken duiden ze een vanzelfsprekende, meetbare eigenschap van het werk aan. Deze tautologische benadering, karakteristiek voor conceptuele kunst, duidt op de genesis en de structuur zelf van het kunstwerk. Het onderzoekt de natuur en limieten van artistieke activiteit door analyse van haar samenstellende delen. Op die manier bevragen maten, zoals andere collectieve conventies zoals taal, de ruimte en verantwoording van elk indicatiesysteem van onze cultuur.

Sindsdien behoren ‘meten’, ‘wegen’, ‘tellen’,… tot het artistiek vocabularium en zijn de basis geworden van nieuwe artistieke activiteit. Deze tentoonstelling onderzoekt op welke wijze deze methodes hedendaagse kunst praktijk beïnvloed hebben en de context aandienen voor herhaaldelijke toe-eigening. Dientengevolge ligt de tentoonstelling in de lijn van Société’s tentoonstelling omtrent ‘tijd’ waar noties van objectiviteit en meetbaarheid in vraag gesteld werden, en waar artistieke methodes bepaald worden door fundamentele en abstracte noties.

De tentoonstelling wordt gearticuleerd door de associaties tussen ‘maat / ruimte’, ‘maat /  lichaam’, en ‘maat /  vergelijking’. Ze is het resultaat van een samenwerking met Christophe Veys, waar de selectie en de wijze waarop de werken in dialoog gesteld zijn de logica van de tentoonstelling zelf volgen: het principe van de maat.