Société is een tentoonstellingsruimte gesitueerd in de Tour & Taxi’s buurt, in de voormalige ‘Société Bruxelloise d’Électricité’, een electriciteitsfabriek gebouwd in de jaren ’30. Het werd in 2015 opgericht door het kunstenaars Manuel Abendroth en Els Vermang die deel uitmaken van het trio LAb[au] en die ook zorgen voor de samenstelling van de tentoonstellingen.

Als kunstenaarsinitiatief heeft Société geen commercieel doel, maar beoogt de dialoog omtrent actuele thema’s in de kunst te voeden. Aan de hand van twee thematische tentoonstellingen per jaar worden nieuwe vormen van artistiek onderzoek verkend rekening houdend met nieuwe uitdrukkingsvormen en - technieken. De tentoonstellingen contextualiseren deze overwegingen in een artistieke continuïteit, waar verschillende generaties met elkaar geconfronteerd worden en ook de Belgische scene gepromoot wordt.

 

Tussen 2016 en 2017 vonden o.a. drie tentoonstellingen plaats die de thema’s de kunst van het protocol, de electrografie en de tijd behandelden. Deze serie kan gezien worden als een trilogie die conceptuele strategieën extrapoleerde tot hedendaagse praktijken. De tentoonstellingen toonden Seth Siegelaub’s publicaties ‘Xerox’, ’January 15-31’ en ‘March ‘69’ die formaten en media voor conceptuele kunst initieerden en die ook vandaag nog weergalm kennen in de kunstpraktijk. Bovendien toonde deze serie aan dat de vragen omtrent informatie en media reeds integraal deel uitmaakten van de kunst van de jaren ’60.

 

Manuel en Els hebben meer dan 10 jaar ervaring als tentoonstellingscurator, voornamelijk als oprichters van ‘MediaRuimte’, die gesitueerd was in het centrum van Brussel en actief was van 2003 tot 2013. Het was de bakermat van talrijke befaamde tentoonstellingen, die de nieuwe esthetiek van algoritmische kunst onderzochten, waaronder ‘MicryBytes and KiloBeats’, ‘dis/play’, ‘Digital Territories’,… Naast tentoonstellingen vonden er ontbijtpresentaties plaats en werden er concerten opgevoerd door de fine fleur van de elektronische muziek scene.

PERS

In een tentoonstelling als ‘Measurements’ lijken alle kunstwerken naar elkaar te knipogen. En dat is vooral de verdienste van de samenstellers, Manuel Abendroth en Els Vermang van Société – kunstenaars evengoed als curatoren – in samenspraak met kunsthistoricus en – verzamelaar Christophe Veys. Een buitengewoon uitgepuurde, doordachte inrichting en selectie van werken is het resultaat. Ook l zie je zoiets slechts zelden, we worden dat intussen bijna van Société gewoon, zoals bleek uit hun drie vorige projecten rond xerox, het protocol en de tijd. Een onderzoek naar de ruimte was een logische volgende stap. Société beheerst als geen ander de kunst van de maat: niet te veel en niet te weinig. Gortdroge materie voor sommigen, maar ons doet het in elk geval watertanden.
(Pieter Vermeulen, H ART magazine #185.)

 

H art kunst tijdschrift: #207 September 2020

See you there agenda: September 2020
H art online: September 2019
H art
kunst tijdschrift:
#185 September 2018
H art
kunst tijdschrift: #181 April 2018
l'art même
 kunstmagazine #74: Daily computations + Time
H art
kunst tijdschrift: #171 Juni 2017
BRUZZ
cityzine: Kunst in de k(n)op
De Standaard
dagblad weekend magazine: De ronde van Brussel
Thiis iis Belgiium lifestyle boek: 2016's editor's pick
H art kunst tijdschrift: #161 Oktober 2016

See you there agenda#1 Juni 2016
The Word lifestyle magazine: Nine spaces for emerging art in Belgium

l'art même kunst tijdschrift: #69